en avant à vélo

22 juli 2026 - Obing, Duitsland

Neen, niet Vive le vélo maar en avant à vélo.

We hebben ons gisteren verplaatst waarbij we continu flirtten met de Oostenrijkse grens. 't Is eens wat anders dan flirten met elkaar - niet dat we dan niet doen hoor, na bijna 20 jaar is de liefde nog steeds prominent aanwezig :).

Momenteel staan we in Pfaffing, een deelgehucht van Obing niet zo ver van de Chiemsee, op alweer een plaats met een mooi uitzicht, op een boerenhof met als extraatje de geur van de koeien. Vooral rond etenstijd is die prominent aanwezig. Best dat het rond etenstijd van de koeien is, anders zou het niet zo appetijtelijk zijn.  Het valt ons op dat bijna elke boerderij koeien heeft, maar die staan allemaal vastgebonden in hun stallen. Heel weinig koeien in de weides te zien.

20260720_200010

De 1ste dag is altijd rijden, plaatske zoeken, betalen voor de standplaats en voor de rest een beetje chillen. 's Avonds nog een klein fietsritje gemaakt naar Altenmarkt an der Alz grotendeels via een van de rijweg afgescheiden fietspad. Ook al hebben we de Alpen in zicht, het is hier goed te doen met de fiets, allez, met een elektrische toch.  Bij aankomst bleek dat echt niets te zijn dus karre gedraaid en direct terug naar huis.

De dag nadien was het tijd voor het grote werk. Op naar de Chiemsee, met een ommetourke langs enkele andere dorpjes. Het plan was volgens Rik 40 km. Halverwege en na een lekkere maaltijd en een Radler heeft Rik beslist 1 van de etappedorpjes links te laten liggen. Vreemd genoeg kwamen we op het einde toch uit aan 47,6 km. Of ik heb niet goed geluisterd of Rik kan niet goed tellen...

1 van de stadjes waar we langsgekomen zijn was Seebruck aan Chiemsee met zijn Romeinse museum, oud waterbron en hoofd van een krijger.  Seebruck is ontstaan ​​uit de Romeinse nederzetting Bedaium rond 50 na Christus en diende de Romeinen als basis op de langeafstandshandelsroute van Salzburg naar Augsburg en als startpunt van de Alpenroutes. Je zou verwachten dat zo'n stadje enorm toeristisch uitgebouwd zou worden maar hier is dit niet het geval. De stad staat nog vol met de typische Beierse romantische aandoende huizen en de meiboom. Deze hier is meer dan 30 meter hoog en draagt 18 paar figuurtjes. Ook veel particuliers huizen hebben een meiboom maar laat ons zeggen dat die minder artistiek versierd worden; Die versiering gaat van oude autobanden, tot rugzakken, oude go-carts etc... beetje vreemd, zo'n opgehangen ministort in een tuin.

20260721_152002

20260721_151828  de meiboom van Seebruck

IMG-20260722-WA0001  De minder artistieke meiboom van de buren

IMG-20260722-WA000220260721_151849    In Seebruck verwijst zowat alles naar de oude Romeinse nederzetting, getuige het schrift op dit informatiebord.

20260721_152129  oude Romeinse waterbron

20260721_151905

De Chiemsee is 1 van de vele meren in dit gebied, met zicht op de Alpen.  Toch wel indrukwekkend.

20260721_151700

20260721_144441

In Seebruck  een garage die oldtimers verkoopt, gespot.  Lang geleden dat ik nog een Citroën DS heb gezien. Je weet wel, die auto's met hydropneumatische vering en waarvan je de hoogte als bestuurder zelf kon instellen om bvb over obstakels te rijden. Je kon met deze auto's zelfs op 3 wielen rijden en de auto had toen al meedraaiende koplampen om de bochten te verlichten. Deze was echt een mooi exemplaar. Pure nostalgie.

20260721_151725

Na een ijsje bij Dotta, gezwind terug naar huis langs Beierse wegen. Rik hield er een gezapig tempo op na. Zo'n beetje van het paard dat zijn stal ruikt maar hier is het eerder Rik die een goede neus heeft voor het aperitiefje.

20260721_155222

20260721_155503

Morgen verplaatsen we ons weer, wordt dus vervolgd...

1. Noud:
    22 juli 2026
    Dat is een mooie buurt waar jullie nu zijn ben jarenlang door Oostenrijk gereden
  2. Anne en Rik:
    ja he
  3. Eddy:
    22 juli 2026
    wat een fijne reis maken jullie. Bedankt dat ik mee mag.
  4. Rik Hostyn:
    22 juli 2026
    Leve de fiets, alvast op reis ...
  5. Jean-Pierre:
    22 juli 2026
    Allemaal boeiende belevenissen, geniet ervan! Jean-Pierre
  6. Rosana en willy:
    23 juli 2026
    hallo anne en rik wederom een verplaatsing gedaan met bezienswaardigheden en traditioneel eten en het weer valt ook mee om te fietsen bedankt voor de mail groetjes van ons beide rosana en willy