Tridentum, ave

27 juli 2026 - Trente, Italië

20260728_102611

Onze 1ste stop in Italië was Trente. We stonden op een 8-tal km bij een Agriturismo (logeren bij de boer) met proper modern sanitair en als pluspunt kon  je 's morgens voor een redelijke prijs ontbijten. Veel van de aangeboden voedingswaren waren gemaakt a casa. Lekker wel maar niet zo gezond om vanaf 's morgens aan het gebak te zitten. We hebben het ons niet aangetrokken, eventjes niet aan de lijn gedacht en elke morgen lekker decadent gaan ontbijten.

Een minpuntje dat ons trouwens nog steeds plaagt zijn de zanzare, de muggen dus. Zowel de gewone mug als de tijgermug en het ambetante van die tijgermuggen is dat ze niet zoemen en zo vederlicht zijn dat je ze bijna niet voelt neerdalen op één van je lichaamsdelen. Ook de tijgermuggen verorberen een decadente maaltijd, getuige het vele bloed als je er ééntje doodmept. Ik denk dat we onderhand levende DEETbommen zijn na al die sprays, citronellakaarsen en spiralen die we branden.

Soit, eventjes over Trente. Ons eerste bezoekje was op maandag, met de bus om Olympia de hitte te besparen.

20260727_102226

Zowel voor ons als Olympia was het een nieuwe ervaring want in Italië moeten alle honden, groot en klein, ongeacht het ras een muilband om op openbare plaatsen, dus ook op de bus. Niet zo leuk.

Maandag is jammer genoeg rustdag in de toeristische streken in Italië  dus behalve een bezoek aan de kerk met de ondergrondse grafkelder, hebben we daar niet veel kunnen doen.

Bij het binnenkomen dacht ik dat er een hypermoderne doopvont stond (met een pyrexschaal) maar het bleek het wijwater te zijn  :)

20260727_105153

Dit is ook de 1ste kerk die we zien met binnenin stenen trappen.

31067

Onder de kerk van Trente ligt haast een complete 2de kerk met altaar en al.

20260727_105740

Aangezien we verder niets konden doen in Trente behalve een terrasje natuurlijk zijn we de dag nadien terug geweest maar dan wel met de fiets. Deze verplaatsing langs de Adige was ondanks de hitte koeler en zelfs sneller dan met de bus en ook Olympia vond het stukken gezelliger nu zij dat voor haar vreemd ding niet over haar neus kreeg.

Op het programma: een bezoek aan restanten van het oude Trente (ondergronds), het Musemuseum en het kasteel.

De restanten van de oude stad zijn super mooi gerestaureerd, getuige enkele foto's

20260728_102713  hoofdstraat

31112   waterput

31118  deel van de oude straattegels

Op naar de Muse, het Technopolis van Trente.

20260728_112731

20260728_111749

20260728_113302

Verder kon je daar ook heel veel leren over zowel het ontstaan als over de gevolgen van de opwarming van de Aarde met interactieve filmpjes en kaarten. Interessant en eens mooi om te zien,  vooral de opgezette dieren.

31145

31135  Vergis je niet, het opgezette dier is de beer links :)

Aangezien het na ons bezoek aan Muse al na de middag was, aperotime dus, hebben we onze planning niet volledig afgewerkt en hebben we beslist om het kasteel de dag van ons vertrek nog te gaan bezoeken voor we de 45 lange km naar ons verste punt (Arco sul Garda) zouden afleggen (met de camper natuurlijk).

Het kasteel was mooi met vooral mooie fresco's, plafonds en gaanderijen. Persoonlijk stak het mij een beetje tegen dat alle zalen dienst deden als museum waarbij de aandacht soms te veel naar de tentoongestelde zaken ging en niet naar de grandeur van het kasteel.

20260729_111524

20260729_110828

20260729_111103

20260729_110632

20260729_105415

20260729_105504

Het kasteel is trouwens nog volop in restauratie. Hier is een archeologe aan het werk aan de leeuwenfontein

20260729_110248

We zijn vroeg naar het kasteel geweest want net als in  België is het hier in Italië om te stikken, snikheet dus.

Na dit laatste bezoek kwamen we over de middag aan in Arco, 4 km van Riva del Garda vandaan op alweer een mooie plaats meet een welgekomen zwembad.

IMG-20260729-WA0007

IMG-20260729-WA0005  zicht vanop onze standplaats.

Maar toen eerst een frisse duik, de rest van onze belevenissen volgt in een ander verhaal.

Wordt dus vervolgd....

1. Patrick pattyn:
    Prachtig verhaal, interessant, schitterend
  2. Bruno Meheus:
    Super Anne
  3. Anne-Marie:
    6 augustus 2026
    Zo mooi, je hebt je roeping gemist. Je zou een fantastische gids geweest zijn!
  4. Rik Hostyn:
    6 augustus 2026
    Italië is toch speciaal hé :-)
  5. Rosana en willy:
    7 augustus 2026
    hallo anne en rik terug wat prachtig reis verhaal van jullie met bijzondere historische bezienswaardeheden en met nog altijd het mooie weer erbij geniet ermaar verder van groetjes van rosana en willy
  6. Noud:
    7 augustus 2026
    Geweldig bij ons in corfu is het 35gr dus....